Guten Appetit

środa, 29 lipca 2015

Placki z bobu i cukinii

Nie sądziłam, że bób może się znudzić. Taki amator bobowy jak ja, a jednak przejadłam się bobem. Jak nigdy zostało go dość sporo. Myślałam jakby zagospodarować bób i wybór padł na placuszki. Jak letnie placki to i oczywiście cukinia musi być obecna. Są bardzo delikatne i naprawdę smaczne.
Podane z sałatką pomidorową to znakomity lekki obiad na lato. Zamiast oscypka nada się każdy inny ser.

Składniki:
około 400 g ugotowanego bobu
1 średnia cukinia
2 jajka
1/2 dużego oscypka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mączki ziemniaczanej
pieprz
sól - opcjonalnie
olej do smażenia

Wykonanie:
  • cukinię przeciąć wzdłuż na pół i łyżką usunąć gąbczasty środek z pestkami, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić i odstawić, by puściła sok
  • ugotowany bób obrać z łupinek, następnie z dodatkiem 1 jajka zblendować na gładki krem
  • oscypek zetrzeć na tarce jarzynowej
  • cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Połączyć z bobem, wbić drugie jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, ser i proszek do pieczenia, dosmaczyć pieprzem. Soli już nie dodawałam, ponieważ oscypek z natury jest bardzo słony. Wymieszać masę
  • nakładać po jednej łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia. Upieczone placuszki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po upieczeniu
                                                     ŻYCZĘ SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Bardzo mnie cieszy dzisiaj dodany przepis. Kolejna cukinia bedzie wykorzystana. Obawiam sie tylko smazenia plackow. Czy nie rozpadaja sie z tego wzgledu,ze cukinia puszcza duzo soku? Wiem,ze trzeba ja odsaczyc,ale i tak jest taka bardzo mokra;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia musi być dobrze odciśnięta z wody, a pozostały nadmiar zwiąże dodatek mąki ziemniaczanej. Smaż małe placuszki, a na pewno się nie rozlecą:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)