Guten Appetit

piątek, 17 lipca 2015

Pomidorowe volanti z dorszem


Kolorowy obiad we włoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie.
Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha!

Składniki na 4 porcje:

1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz z młynka
1/2 łyżeczki cukru
400 g filetu z dorsza
250 g pomidorków koktajlowych
350 g volanti (włoski makaron)
garść ziół: oregano lub bazylia

Wykonanie:
  • obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek. Posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów. Puszkę popłukć małą ilością wody i dolać do sosu. Dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania dołożyć pokrojonego w grubą kostkę, odfiletowanego,obranego ze skóry dorsza i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotować z dorszem kilka minut i pozostawić pod przykryciem, by ryba "doszła"
  • w międzyczasie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu. Zostawić kilka łyżek wody z gotowania makaronu
  • ugotowany, odcedzony makaron dodać do sosu, dodać wodę z gotowania makaronu i wymieszać
  • podawać z posiekanymi ziołami
                                                                  SMACZNEGO !

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)