Guten Appetit

sobota, 25 lipca 2015

Tiramisu z malinami (bez jajek)

Tiramisu - zachwyca smakiem, doskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin.
Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły.

Składniki na keksówkę 30x11 cm:

200 g podłużnych biszkoptów
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki ksylitolu lub cukru
100 ml esperesso
1 łyżka amaretto lub rumu
2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
2 łyżeczki kakao
200 g malin

Wykonanie:
  • zaparzyć espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić
  • foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta
  • mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz zaraz szybko stężeje
  • na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów (w razie potrzeby dociąć ciastka do wymiarów foremki) i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie maliny. Na maliny wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć resztę biszkoptów i skropić resztą ponczu. Rozprowadzić pozostały krem i posypać przez sitko kakao. Przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia
  • podawać mocno schłodzone z resztą malin  
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Uwagi: jeśli tiramisu mają jeść dzieci, espresso z amaretto zastąp sokiem z pomarańczy


Letnie owoce

11 komentarzy:

  1. Malinowe tiramisu musiało buc wyborne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agata, wyborne to naprawdę za mało powiedziane!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis spadł mi z nieba bo właśnie marzę o tiramisu z malinami a to wygląda na pyszne.
    Czy możesz mniej więcej podać wymiary keksówki na podane proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje idealne na małą keksówkę 30x11x7 cm:)

      Usuń
  4. Super przepis! Jadlam ostatnio tiramisu,ale nie z malinami. Ta wersje zrobie na pewno. Bajecznie wyglada:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Maria dziękuję:) Będziesz zachwycona, smakuje absolutnie obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. megii013, całkowicie się zgadzam:)

      Usuń
  7. Super przepis. Pomysł na dodanie malin jest genialny :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kociołek-pyszności, dzięki. Bardzo nam smakowało:)

      Usuń
  8. Zrobilam i rewelacja....rozpływa się w ustach,maliny pasują idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)