Guten Appetit

poniedziałek, 20 lipca 2015

Wiśnie na zimę


Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o późniejszym wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów lub innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek.
Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową.
I kompot i wiśnie z przeznaczeniem do wypieków przygotowuje się identycznie, zalewa słodkim syropem i pasteryzuje. Syrop, by było zdrowiej zamiast cukrem posłodziłam ksylitolem.
Kompot jest wyjątkowo esencjonalny także frużelinę przygotujesz błyskawicznie.
Odmierzoną ilość zalewy z kompotu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, umieść w garnuszku z wiśniami i mieszając doprowadź do wrzenia. Gorąca frużelina jest idealna do gofrów.
Ksylitol polecany jest dbającym o zdrowie osobom, które chcą ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie. Posiada niski indeks glikemiczny (G-9), dlatego też może być używany przez diabetyków. Pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Jeśli wolisz cukier, przygotowanie jest identyczne, a cukier użyj w takiej samej ilości jak ksylitol, czyli w proporcji 1:1.


Składniki:
2 kg wiśni
około 1,5 l wody
6-8 łyżek ksylitolu lub cukru

Wykonanie:
  • wiśnie umyj, wydryluj i napełnij wyparzone i wytarte do sucha słoiki
  • w międzyczasie zagotuj wodę z ksylitolem lub cukrem
  • ułożone w słoikach wiśnie zalej gorącym syropem i zakręć wytartymi do sucha nakrętkami
  • słoiki ustaw w dużym garnku wyłożonym papierowym ręcznikiem i nalej wody o temperaturze zbliżonej do zawartości słoika do wysokości 3/4 jego wysokości Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na ledwie pyrkajacym  pasteryzuj 20 minut. Gdy przestygną wyjmij słoiki z gara. Przechowuj w chłodnym miejscu, w spiżarni lub najlepiej w piwnicy. Udanych przetworów!
W wiśniowym sadzie 2015

3 komentarze:

  1. Dobre rady. Te przepisy, ktore probowalem, sa wysmienite. Szczegolnie zupa z soczewicy. Dziekujemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to. Taki komentarz to dla mnie największa nagroda. Zapraszam do ponownych odwiedzin:) Pozdrawiam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)