Guten Appetit

niedziela, 9 sierpnia 2015

Flammkuchen z cukinią i jagodami


Flammkuchen - alzacka lub  niemiecka pizza - jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem.
Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena.

Składniki na ciasto:
240 g mąki orkiszowej 630
135 g wody
1-2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypania

Składniki na nałożenie:
2 cukinie
125 g jagód
25 g parmezanu
100 g białego serka śmietankowego
pieprz z młynka
1 łyżka oliwy do skropienia
kilka łodyżek rozmarynu

Wykonanie:
  • mąkę z olejem, solą i wodą zamieszać, następnie zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na około 1 godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem
  • ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia
  • piekarnik nastawić na 250`C
  • igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce parmezan
  • oba placki posmarować twarożkiem. Posypać posiekanym rozmarynem i połową parmezanu. Ułożyć plastry cukinii. Posypać resztą parmezanu i jagodami. Na koniec posolić i oprószyć pieprzem
  • piec w 250`C 10-12 minut do zrumienienia brzegów 
  • wyjąć, skropić oliwą i natychmiast serwować 
                                                         SMACZNEGO !


Danie pachnące ziołami. Lato 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)