Guten Appetit

niedziela, 30 sierpnia 2015

Gofry maślankowe


Dawno nie było u mnie gofrów. Zapraszam zatem na gofry upieczone na maślance. Są delikatnie chrupiące po ostygnięciu, a środek mają cudownie mięsisty, trochę racuchowaty, taki sam jak orginalne gofry belgijskie.
Te przygotujesz jednak w expresowym tempie, odpada czekanie na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Zjedliśmy posypane tylko cukrem pudrem i z jeżynami.

Składniki na 8 gofrów:

2 jajka
100 g miękkiego masła
40 g ksylitolu lub cukru
szczypta soli
200 g mąki orkiszowej jasnej
140 ml maślanki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu

Wykonanie:
  • odzielić zółtka od białek.  Odważyć pozostałe składniki
  • masło utrzeć na puch z dodatkiem cukru i żółtek. Wmieszać porcjami mąkę i maślankę. Ubić białka na sztywną pianę, następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszać ją z ciastem
  • porcjami wykładać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i smażyć wg instrukcji ( u mnie 3 minuty). Usmażone gofry odkładać na kratkę kuchenną. Podawać z ulubinymi dodatkami
                                                                  SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. gofry zawsze będą kojarzyły mi się z wakacjami :)

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi podobnie, brakuje tylko czapy bitej śmietany z jagodami:)

      Usuń
  2. fajnie, że przepis odchudzony ! szkoda, że trzeba by przyinwestować w gofrownicę :(

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)