Guten Appetit

sobota, 1 sierpnia 2015

Jajecznica z kurkami


Jajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie jakie można sobie wymarzyć o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z "kawalerskim" gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia.
U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni, kurek pod dostatkiem, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszna jajecznicę z uroczymi, pierwszymi letnimi grzybami.


Składniki na 2 porcje:
4 duże jaja "O"
100 g kurek
1-2 łyżka masła ghee
1 cebula
szczypiorek
sól, pieprz

Wykonanie:
  • kurki umyć. Sprytny, niezawodny sposób na szybkie pozbycie się piasku z kurek podałam tutaj.
  • cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki i poddusić na maśle. Dodać kurki, małe w całości, a większe pokrojone na mniejsze kawałki. Poddusić razem przez kilka minut
  • wbić jajka i na średnim ogniu lekko je ściąć. Ściętym jajkom przebijamy żółtka i zaczynamy powoli mieszać. Mieszamy powoli do uzyskania zadowalającej konsystencji. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze po zdjęciu patelni z ognia. Najgorsze co może być to przesmażona (przesuszona) jajecznica! Na koniec posolić i doprawić pieprzem. Przed podaniem posypać zielonym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym chlebem z masłem
                                                               SMACZNEGO !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)