Guten Appetit

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Kapusta włoska z wody a`la kalafior


Kapusta włoska jest najdelikatniejsza ze wszystkich kapustnych. Szkoda, że tak rzadko po nią sięgamy. Najczęściej ląduje w rosole w pęczku włoszczyzny, ale potem już rzadko kto ma na nią ochotę. A jest genialna podgotowana w samej wodzie i podana później jako jarzynka polana masełkiem z tartą bułką, tak jak najczęściej podajemy kalafiora. Szczególnie polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość sporej ilości żelaza i kwasu foliowego.
Wbrew powszechnej opinii nie jest, ani ciężkostrawna, ani nie obciąża wątroby. Błyskawiczna do przygotowania, będzie świetną jarzynką do każdego drugiego dania.


Składniki na 2 osoby:
1 główka włoskiej kapusty
sól, cukier
4 łyżki bułki tartej
100 g masła

Wykonanie:
  • kapustę umieścić w odpowiednio dużym garnku, zalać wodą. Dodać 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Gotować do miękkości około 10-15 minut. Miękką odcedzić, poprcjować
  • w rodelku stopić masło, dodać bułkę tartą i podgrzewać, aż masło się spieni. Polać kapustę masłem z bułką i podawać
                                                                    SMACZNEGO !

Uwagi: Nie odrzucaj zielonych liści. Są najwartościowsze z całej kapusty, zawierają tak jak szpinak
duże ilości luteiny i zeaksantyny, wspierąjacych nasz wzrok.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Gdyby nie masło i bułka tarta byłoby nawet nisko kaloryczne. Uwielbiam jednak taką "polewkę" na gotowane warzywa typu kalafior i teraz... Kapustę :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)