Guten Appetit

piątek, 28 sierpnia 2015

Kukurydza z patelni z cukinią


Kukurydza to typowe wakacyjne warzywo. Warto włączyć ją do swojej diety. Zawiera spore ilości selenu, a te w połączeniu z witaminą E i beta-karotenem chronią nas przed wolnymi rodnikami i przedłużają młodość. Luteina i zeaksantyna pomaga zaś chronić nasze oczy. Ugotowana w wodzie stanowi smaczą przekąskę, może nieco kaloryczną, ale na pewno zdrową.
I tak do tej pory najczęściej kukurydzę przygotowywałam, a smakowite słodkie ziarenka zastępowały kolacyjne danie. Dzisiejszą zrobiłam na szybko, przysmażyłam i udusiłam na patelni. Pokrojona w plasterki, podana z masłem pietruszkowym i cukinią była świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka. Polecam!


Składniki:
1-2 kolby kukurydzy
1 cukinia
2 łyżki masła
natka pietruszki
bulion warzywny - opcjonalnie
sól

Wykonanie:
  • natkę pietruszki posiekać. Wymieszać widelcem z miękkim masłem, uformować rulonik, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki, by stężało
  • kukurydzę pociąć w kilkucentymetrowe plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, następnie podlać wodą lub bulionem, przykryć pokrywką i dusić około 8 minut
  • w międzyczasie pokroić cukinię w kostkę i dołożyć do kukurydzy kilka minut pod koniec duszenia 
  • podawać z masłem pietruszkowym pokrojonym w plasterki i solą
                                                            SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Ciekawie i smacznie wykorzystana kukurydza i cukinia:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)