Guten Appetit

czwartek, 27 sierpnia 2015

Lody bananowe na śmietance z nerkowców


Najprostsze lody wegańskie, tym razem dwuskładnikowe - z banana i śmietanki z nerkowców ( przepis tutaj).
Bazą tradycyjnych lodów jest śmietanka kremówka zaparzana żółtkami, w wegańskich zastąpi ją śmietanka z nerkowców. Nerkowce ze względu na swój orginalny, delikatny słodki smak są znakomitą bazą deserów. Warto je jeść, ponieważ pod względem zawartości magnezu, fosforu, cynku i żelaza wygrywaja ze wszystkimi innymi orzechami. Te lody są znakomitą okazją, by wprowadzić je do diety.


Składniki na 4 porcje:
4 średnie banany
250 g śmietany z nerkowców
1 łyżka miodu

Wykonanie:
  • banany pokroić w plasterki, ułożyć pojedyńczo w woreczku foliowym i zamrozić
  • zamrożone plasterki bananów wymieszać ze śmietaną z nerkowców i zblendować, bądź ręcznym blenderem-żyrafą lub najlepiej i najszybciej w blenderze szybkoobrotowym. Zmieloną w blenderze masę można od razu gałkować. Same są bardzo smaczne, a jeszcze lepsze z owocową polewą.
                                                                  SMACZNEGO !

Uwagi: Orzechy nerkowca (Cashews) lepiej kupować w paczkach, a nie te sprzedawane luzem na wagę. Te w paczkach są chronione przed światłem, wilgocią i powietrzem, dzięki czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania.
Uważaj na nerkowce, które  mają pleśniowy, stęchły smak. W takich orzechach mogą znajdować się pleśnie zw. aflatoksynami, będące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego 
Akcja lodowa 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)