Guten Appetit

środa, 19 sierpnia 2015

Maślankowe udka z piekarnika


Mięso kurczaka zamarynowane w maślance i upieczone w piekarniku po prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki.
Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku.

Składniki:
4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami - 1 kg
400 g maślanki
sól, pieprz
2-4 ząbki czosnku
1 łyżka kolendry
5-cm kawałek imbiru
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka miodu
gałązki zielonej pietruszki
2-3 łyżki oliwy, oleju

Wykonanie:
  • nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, natępnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki
  • wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zrumieniaia
                                                                 SMACZNEGO !
    Dzień Polskiej Żywności 2015

    9 komentarzy:

    1. Już sobie wyobrażam jak pyszne są te udka :). Kiedyś w swoim programie Ewa Wachowicz robiła filety z piersi kurczaka na grillu, a głownym składnikiem marynaty był jogurt naturalny. Nie wypróbowałam tego przepisu, ale ten, zaproponowany przez Ciebie Niko, wypróbuję na pewno. Zestaw przypraw jest taki, jak lubię :).

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. An etka, mamy w takim razie podobne smaki. Udka Ci posmakują, to pewne. Filety z kurczaka smakują też genialnie, u mnie marynowane co prawda w maślance, ale jogurt ma podobne działanie ( patrz przepis: filet z piersi kurczaka z pieczarkami).

        Usuń
    2. Niko, dziękuję za ten przepis :). Udka wyszły pyszne :). Tak, jak pisałam powyżej, już po lekturze Twojego wpisu i zdjęciach, wiedziałam, że bedziemy mieć ucztę kulinarną. Takie udka będą teraz gościć na naszym stole bardzo często. Podobnie jak owsiana kruszonka, którą obsypuję nie tylko kruche ciasta, ale też wszelakie drożdżowe wypieki. Choćby ostatnio drożdżówki z wiśniami i razowe ciasto ze śliwkami :). Jesteś wielka :) !

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. An etka, dziekuję za miłe słowa i bardzo się cieszę, że dania z moich przepisów tak Ci posmakowały. To dla mnie największy komplement:) Też bardzo lubimy tak przygotowane udka:) Pozdrawiam:)

        Usuń
    3. Trafiłam na Twojego bloga szukając przepisu na rosół z giczą wołową. Znalazłam i był pyszny. Udka też okazały się rewelacyjne:) Podobnie jak ptasie mleczko, piersi z kurczaka w maślankowej marynacie i wiele innych:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszy mnie to bardzo:) Zapraszam zatem do częstszych odwiedzin i do następnych przepisów:)

        Usuń
    4. Pytanko mam tylko..Czy wystarczy piec te 45 minut? Ja zazwyczaj udka pikę tak do ok 1,5 godz żeby były miękkie...

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Na ilość podaną w przepisie jest to czas wystarczający. Jeśli udek jest więcej czas należy odpowiednio wydłużyć. Zawsze jednak lepiej sprawdzić, bo piekarniki różnie pieką, a tylko miękkie mięso jest smaczne:) Marynata maślankowa zmiękcza mięso, także te z marynaty są na pewno szybciej upieczone:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)