Guten Appetit

środa, 5 sierpnia 2015

Naleśniki szpinakowe z sosem kurkowym. Sprytny sposób czyszczenia kurek


Sezona na kurki rozpoczęty, ale szybko się skończy, więc nie marnujmy czasu. Zakupiłam większą ilość kurek i codziennie delektujemy się nowym daniem z udziałem tych pysznych grzybów. Nie robaczywieją, są twarde i odporne za zepsucie, świetnie przechowują się w lodówce - nawet do tygodnia. Uwielbiam wszystkie grzyby, ale kurki są najwykwintniejsze w smaku, dla mnie to arystokracja grzybowa. Mają również delikatny zapach, przypominajacy zapach moreli.
Czy wiesz, że grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś kurki są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi. Oprócz wielu cennych mikroelementów, zawierają sporo jodu.

Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają, a podane z sosem kurkowym w delikatnym sosie śmietanowym smakują bardzo wytwornie. To propzycja na wyjątkowy obiad lub kolację.

Składniki na naleśniki ( 8 dużych) :

150 g mąki orkiszowej jasnej
100 ml mleka
150 ml wody mineralnej + trochę
2 jajka
szczypta soli
100 g szpinaku mrożonego lub świeżego
masło ghee do smażenia

Składniki na sos kurkowy:
300 g kurek

1 cebula
masło ghee
150-200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
koperek

Wykonanie:
  • szpinak zmiksować z mlekiem do momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Następnie upiec naleśniki
  • kurki wypłukać w wodzie z solą. Instruktaż znajdziesz tutaj. Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać pieprz 
  • podawać gorące naleśniki z sosem kurkowym
                                   SMACZNEGO !



3 komentarze:

  1. nalesniki kurkowe chodzą za mną od bardzo dawna. A ten sos kurkowy - prawdziwe delicje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam teraz smaka na kurki! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)