Guten Appetit

środa, 12 sierpnia 2015

Pierogi z kurkami i masłem pietruszkowym


Pierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i  proste do przygotowania. Umyte kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek.
Ciasto polecam z tego przepisu. Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiest pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie mąki orkiszowej z maślanką się nie sprawdziło. Pozostanę przy tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe. Pierogi jednak bardzo polecam, bo są przepyszne.
 

Składniki na maślankowe ciasto pierogowe ( około 30 sztuk):
czubata szklanka mąki orkiszowej jasnej 
mniej niż 1/2 szklanki maślanki 
szczypta soli

Składniki na farsz kurkowy:
około 250 g kurek
1 cebula 
1 łyżka masła ghee
sól, pieprz

Masło pietruszkowe:
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki masła


Wykonanie:
  • kurki umyć, następnie osuszyć. Drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić cebulę, dodać kurki i podsmażyć kilka minut do odparowania wody. Na końcu posolić, oprószyć pieprzem i odstawić do przestudzenia
  • mąkę orkiszową wymieszać w misce z maślanką przy pomocy widelca. Gdy mąka połączy się z maślanką wyłożyć ciasto na blat i gdyby nadal się kleiło podsypać mąką i ręczne zagnieść plastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, by odpoczęło
  • rozwałkować 2 cienkie placki. Wykrawać szklanką lub foremką krążki, nakładać po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę
  • w międzyczasie zagotować garnek z osolona wodą. Pierogi gotować w 2 partiach. Wrzucać na wrzątek i po wypłynięciu gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową
  • w małym rodelku roztopić masło, podgrzać, aż się spieni. Dodać posiekną pietruszkę
  • wyłowione pierogi natychmiast serwować z masełkiem  pietruszkowym 
                                                         ŻYCZĘ SMACZNEGO !

    Dzień Polskiej Żywności 2015

    6 komentarzy:

    1. Oj, zjadłabym z wielką chęcią!

      OdpowiedzUsuń
    2. Szukam kurek i robię je na obiad :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Też rozglądam się za kurkami, bo chętnie bym je powórzyła:)

        Usuń
    3. Farsz mnie zaciekawił. Zjadłabym takie pierogi :) O cieście z maślanką słyszałam, ale jeszcze nie próbowałam go zrobić.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Farsz jest przepyszny i super szybki:) Ciasto z maślanką bym sobie podarowała:)

        Usuń
    4. Ładnie wyglądają. To na pewno :-P.

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)