Guten Appetit

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pizza z pomidorami i cukinią




Pyszna sezonowa, dietetyczna - bo bez serowego nałożenia - pizza, z pomidorami i cukinią. Właśnie teraz pomidory są najsmaczniejsze. Cienka, chrupiąca, pizza z kamienia
. Łatwa i szybka do przygotowania, ponieważ kroimy świeżego pomidora i cukinię, bez podsmażania, układamy na cieście i do pieca ....

Składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej
140 ml wody
2 łyżki oliwy
1 płaska łyzeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka drozdży instant

Składniki na nałożenie:
4 pomidory
1 cukinia
1 cebula
oregano suszone i świeże
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku

Wykonanie:
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
  • czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać. Pomidory i cukinię pokroić w plastry 
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na posypanej mąką macie, następnie przełożyć na papier do pieczenia. Na plackach rozłożyć pokrojone pomidory i cukinię. Równomiernie między oba placki podzielić czosnek i krążki cebuli. Oprószyć pieprzem, posypać roztarym w palcach suszonym oregano
  • piec 10 minut na rozgrzanym wcześniej kamieniu w 250`C do zrumienienia brzegów. Przed podaniem posolić i posypać posiekanym świeżym oregano. Można skropić ciemnym octem balsamicznym
                                                               SMACZNEGO !

Warzywa psiankowate 2015 Pora na pomidora!

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie. Dziękuję za kolejny przepis w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna pizza!
    Witam w akacji "Pora na pomidora" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie tu, ale brakuje mi kcal :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie ma kcal, ale to najmniej kaloryczna pizza jaką jadłam - patrz składniki:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)