Guten Appetit

piątek, 7 sierpnia 2015

Polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym


Wykwintne w smaku kurki i delikatne mięso drobiowe to połączenie idealne. Dodatkowo wybrałam specjalnie do towarzystwa kurkom najdelikatniejsze mięso z piersi kurczaka - polędwiczki drobiowe. Szybkie i efektowne danie, przygotujesz je w 30 minut.
Te śliczne, małe grzybki skrywają ogromny potencjał, także możesz być pewna - obiad będzie super smaczny. I na pewno się uda, bo to bardzo proste danie.


Składniki:
polędwiczki drobiowe - 8 sztuk
sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki masła ghee
250 g kurek
1 cebula
kubeczek śmietany kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
koperek

Wykonanie:
  • polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok
  • kurki umyć w wodzie z solą i odsączyć na sitku. Przepis z instruktażem znajdziesz tutaj.Większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na tej samej patelni kurki z cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka przez kilka minut, do odparowania wody. Na patelnię wlać śmietanę kremówkę, dołożyć polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką, dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny
                                                               ŻYCZĘ SMACZNEGO !


    4 komentarze:

    1. Właśnie zabieram się za gotowanie tego sosu z poledwiczkami:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Sezon kurkowy w pełni i warto go wykorzystać:) U mnie dzisiaj zupa z kurek:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)