Guten Appetit

środa, 26 sierpnia 2015

Quinoa z warzywami i chorizo z patelni


Quinoa - superfood - w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna.
Świetna na śniadanie, a jako składnik sałatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryżu w potrawach. U mnie sałatka jest daniem z recyklingu. Na śniadanie ugotowałam podwójną porcję kaszy i wykorzystałam ugotowaną fasolkę z poprzedniego dnia. Zapraszam na smaczną sałatkę z quinoa.

Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy quionoa
1 pęto chorizo
400 g ugotowanej fasolki szparagowej
1 cukinia
1 cebula
oliwa lub olej
natka pietruszki
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe

Wykonanie:
  • ugotuj quinoa wg tego przepisu
  • wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo. Jak zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj cienko pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną w półplasterki cukinię i podsmażaj całość przez kilka minut
  • w międzyczasie pokrój ugotowaną i ostudzoną fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki, a pomidorki koktajowe w ćwiartki i razem z quinoa dołóż na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej. Dosmacz solą i pieprzem. Podawaj posypaną zieleniną
                                                               SMACZNEGO !
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)