Guten Appetit

sobota, 15 sierpnia 2015

Sałatka ziemniaczana z cukinią - Grüner Kartoffelsalat


Sałatka ziemniaczana z cukinią, bardzo zielona, idealna na lato. Najpopularniejsza z sałatek, bo z ziemniakiem w roli głównej, raz trochę inaczej.
Kartoffelsalat to bardzo popularne niemieckie danie. Północne Landy preferują do sałatki dodatek majonezu, południowe marynatę z octem winnym. Obie są smaczne, wolę jednak lżejszą wersję. Dzisiejsza jest  bardzo zielona nie tylko dzięki cukinii, ale sporemu dodatkowi zielonej pietruszki. Cudowny, wyrazisty smak zawdzięcza jednak dodatkowi kaparów. Ten niezastąpiony dodatek do wielu potraw w kuchni śródziemnomorskiej nadaje zwykłym, codziennym ziemniakom i cukinii wykwintnego, wyjątkowego smaku.
Specyficzny cierpko-kwaśno-gorzki smak kaparów, w którym niektórzy doszukują się aromatu pieprzu, inni musztardy czy chrzanu w tym połączeniu jest kapitalny. Założę się, że bez dokładki się nie obejdzie. Sałatka jest pyszna, bardzo polecam!



Składniki na 6 porcji:
1 kg małych ziemniaczków
2 ząbki czosnku
40 g kaparów (ze słoiczka)
pęczek zielonej pietruszki
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
1 cukinia
100 ml bulionu warzywnego
olej do smażenia cukinii

Wykonanie:
  • ziemniaki oskrobać lub obrać i ugotować w osolnej wodzie.
  • oskubać listki z gałązek pietruszki, obrać czosnek, odsączyć kapary z zalewy. Dodać 6 łyżek oliwy, odrobinę soli, pieprz, ocet winny i zblendować na gładką masę. Wymieszać z bulionem warzywnym 
  • cukinię przekroić wzdłuż na pół. Jeśli jest większa wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami, następnie pokroić w kostkę lub półplasterki. Podsmażyć na oleju przez kilka minut, aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem 
  • ziemniaki odcedzić, te większe jeszcze gorące przepołowić. Natychmiast połączyć z cukinią i ziołowym sosem, następnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Zawsze mieszamy jeszcze ciepłe ziemniaki z marynatą, bo dzięki temu lepiej wchłoną marynatę. Pozostawić na godzinę, by przeszły smakami i ostygły. Posypać zieloną pietruszką i serwować. Zjedliśmy jeszcze gorące jako dodatek do drugiego dania. Były przepyszne!
                                                                SMACZNEGO !
źródło: Essen&Trinken  Heft 8/2015

1 porcja to: 3 g białka, 13 g tłuszczu, 22 h weglowodanów i  230 kcal
Warzywa psiankowate 2015

8 komentarzy:

  1. to pomysł na odczarowanie oklepanych ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafiłaś w sedno, bo naprawdę kapary odczarowały ziemniaki:)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa sałatka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Z przyjemnością dodam przepis do Twojej akcji:)

      Usuń
    2. Mam nadzieję, że dorzucisz jeszcze jakieś fajne propozycje ;) Pozdrawiam

      Usuń
    3. To jest pewne Aniu, już w kolejce czeka następny ziemniaczany post:) Będzie jeszcze pomidorowo- bakłażanowo. Pozdrowienia:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię ziemniaki i cukinię, jednak razem nigdy ich nie próbowałam! Kolejny ciekawy przepis na wykorzystanie ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smakowite połączenie. Polecam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)