Guten Appetit

czwartek, 13 sierpnia 2015

Śmietana z nerkowców


Orzechy są niezbędnym składnikiem każdej zdrowej diety. Orzechy nerkowca - dodatkowo  to jedne z najsmaczniejszych orzechów świata i jedne z najmniej kalorycznych, choć ani tak w 100 g mają ponad 500 kcal. Dzięki obecności korzystnych dla nas tłuszczów są składnikiem diet odchudzających. Więcej przeczytaj tutaj.
Najwięcej wartości zdrowotnych zachowują spożywane w stanie surowym.
Stąd moja propozycja przygotowania pysznej śmietanki z orzechów nerkowca.
Jest gęsta, gładka, kremowa i bardzo orginalna, przyjemna i lekko słodkawa  w smaku. Jest świetną bazą do  letnich deserów, naleśników, lodów. Świetnie smakuje sama z dodatkiem świeżych owoców. Idealnie nadaje się również do dań wytrawnych, zagęszczania zup i sosów. Bardzo pożądana w każdej diecie wegańskiej. Idealna dla osób pozostających na diecie bezglutenowej i alergików, ponieważ rzadko uczula.


Skladniki:
200 g orzechów nerkowca
200 ml wody

Wykonanie:
  • nerkowce zalałam wodą i odstawiłam na całą noc. Jeśli jesteś w posiadaniu wysokoobrotowego blendera namaczanie możesz pominąć
  • odlać wodę z namaczania. Wziąć ilość wody równą wadze orzechów i zblendować orzechy z wodą  na gładką masę. Ewentualnie dolać wody do pożądanej konsystencji
                                                       SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. MAM TAKĄ OGROMNĄ SŁABOŚĆ DO KREMÓW Z NERKOWCÓW, ŻE ZJADŁABYM OD RAZU CAŁĄ MISECZKĘ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się:) Robiłam i jadłam ją pierwszy raz, ale również zawojowała moje kubki smakowe:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)