Guten Appetit

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Turecki "Fladenbrot" z patelni


Fladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie  dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku.

Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki i to bez użycia piekarnika, po prostu na patelni. Mój chlebek nie jest biały jak turecki orginał ponieważ został upieczony z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i nie pszennej, ale orkiszowej. Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepły.


Składniki na 4 porcje:
250 g mąki orkiszowej
150 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru lub miodu
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka sezamu do posypania
olej na patelnię

Wykonanie:
  • wszystkie składniki połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 4 części, następnie uformować w kule. Ułożyć na blacie posypanym mąką i pozostawic na 15 mninut do napuszenia przykryte ściereczką
  • wyrośnięte kulki rozpłaszczyć dłonią i rozciagnąć do pożądanej wielkości, nie większej niż 18 cm średnicy
  • na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju, rozsypać 1/4 z porcji sezamu i ułożyć placek. Przykryć patelnię pokrywką i piec na średnim ogniu 5 minut, odwrócić i podpiekać następne około 5 minut. Upiec pozostałe chlebki. Podawać jeszcze ciepłe
Turcja od kuchniUwagi: chlebki można upiec w większej ilości, a przed podaniem podpiec 2-3 minuty w piekarniku nagrzanym do 180`C

źródło: Essen&Trinken Heft 8/2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)