Guten Appetit

czwartek, 17 września 2015

Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem


Dyniowe bułeczki z czarnym sezamem idealne na śniadanie i nie tylko. Dodatek puree z dyni cudnie barwi bułeczki i czyni je zdrowszymi, ponieważ dynia wszystkiego ma dużo: minerałów, witamin, antyoksydantów i błonnika. Jedyne czego ma mało - to kalorii - pewnie dlatego bardzo polecana przez dietetyków.
Puree dyniowe najlepiej przygotować na bazie dynii upieczonej w piekarniku, bo w tej postaci jej smak staje się bardziej skoncentrowany i głębszy. Bułeczki choć upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego puree. Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami.



Składniki:
400 g mąki orkiszowej
(300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej)
200 g puree z dynii
220 g mleka pół na pół z wodą
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka miodu
1 łyżeczka kardamonu
1 płaska łyżeczka soli

dodatkowo:
2 łyżki czarnego sezamu
1 żółtko+ 2 łyżki mleka

Wykonanie:
  • przygotować puree z dynii, z przepisu tutaj
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków i uformować bułeczki. Uformowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostwić do napuszenia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać czarnym sezamem, makiem, czarnuszką - czym lubisz
  • piec w 200`C 16-18 minut. Studzić na kratce
                                                                 SMACZNEGO !



6 komentarzy:

  1. super bułeczki, a kolor mają uroczy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia, dziekuję. Wszystko dzięki cudownej dynii;)

      Usuń
  2. Cudowne buleczki. Po prostu super.przepis. Tylko,czy one tak wyrosna bez dodatku drozdzy? Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takich cudów. Bez drożdży nie wyrosną. Już dopisuję:)

      Usuń
  3. MMMMNIAM!!!
    UWIELBIAM DYNIĘ!
    Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie do pomyślenia, a dzisiaj dynię lubią już chyba wszyscy. Pewnie, że zajrzę do Ciebie, dziekuję:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)