Guten Appetit

sobota, 26 września 2015

Drożdżowy placek śliwkowy z blachy



Ciasto drożdżowe ze śliwkami to absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze śliwkami, bo upieczony na dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo.
Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami (Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni - cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie "odchodzi". Zapraszam do przepisu!

Składniki:

375 g mąki orkiszowej jasnej
125 ml mleka
90 g cukru
60 g masła
1 jajko
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
spora szczypta soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
4 łyżki powideł sliwkowych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka cukru
1,5-2 kg śliwek

Wykonanie:
  • mleko podgrzać w rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie suche składniki umieścić w misie robota, dodać mleko z rozpuszczonym masłem oraz jajko. Zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • w międzyczasie obrać śliwki. Przekroić każdą śliwkę wzdłuż z góry na dół opasując ją nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka
  • piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki ( 34x38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć rozłożone śliwki. Piec 30 minut
                                                              SMACZNEGO !


Czas na śliwki

5 komentarzy:

  1. Swietny przepis,bo na bazie maki orkiszowej. Mam tylko jedno pytanie:-P. Ile dodac drozdzy;-)? Pozdrawiam. Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisałam, 2 płaskie łyżeczki:)

      Usuń
  2. Wygląda zjawiskowo! :D Aż mi ślinka pociekła ;)
    Dziękuję za udział w śliwkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)