Guten Appetit

piątek, 18 września 2015

Galaretka z jeżyn - Czym jest pektyna jabłkowa?


Galaretka z jeżyn - doskonała - należy do nowości, które w tym roku przygotowałam. Dlaczego doskonała? Już wyjaśniam. Całość podgrzewałam zaledwie kilka minut, zatem zachowała sporo wartości odżywczych i zdrowotnych, zamiast cukru do słodzenia użyłam ksylitolu, do zagęszczenia zamiast kilkugodzinnego podgrzewania zastosowałam pektynę. Efekt to czarodziejski kolor, niesamowity zapach, wspaniały smak i cudownie drżąca konsystencja.
Te słoiczki znikną w mgnieniu oka.
Od lat moje domowe, słodkie przetwory przechodzą metamorfozę. Przed laty zamieniłam biały cukier na trzcinowy, następnie drastycznie zmniejszyłam jego ilość w dżemach. Był czas, gdy używałam gotowych żel-fixów, by nie maltretować owoców wielogodzinnym smażeniem. Niestety gotowe żel-fixy oprócz pektyny zawierają konserwanty i inne niechciane składniki. Kolejnym krokiem jest zastosowanie roślinnego zagęstnika - pektyny. Świetnie nadają się właśnie do przygotowania galaretek z owoców, które własnej pektyny zawierają niewiele, jak właśnie jeżyny. Najpierw musisz owoce pozbawić irytujacych pesteczek, czyli owoce przetrzeć. Korzystam z przystawki do robota. Pozostaje już tylko, zagotować jeżynową pulpę, dodać pektynę i napełnić słoiczki. 

Czym właściwie jest pektyna jabłkowa?

To rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Błonnik ten pod wpływem wody pęcznieje i zwiększa swoją objętość tworząc rodzaj galaretowatego żelu. Dodatek czystej pektyny jabłkowej zwiększa wartości zdrowotne domowych przetworów, ponieważ:
- wiąże metale ciężkie, wyłapuje toksyny, które razem z nią są usuwane z organizmu
- reguluje gospodarkę kwasów żółciowych, wiąże je i usuwa z organizmu
- obniża poziom cholesterolu
- zmniejsza kaloryczność
- zwiększa uczucie sytości (kontrola wagi ciała)
- spowalnia wchłanianie cukrów
- zalecena jest w profilaktyce nowotworowej


Składniki na 1 l galaretki jeżynowej:
około 2 kg jeżyn
400 g  ksylitolu
sok z 1/2 cytryny
3 płaskie łyżki pektyny jabłkowej

Wykonanie:
  • jeżyny przepuścić przez maszynkę usuwającą pestki lub przetrzeć na przecieraku
  • pulpę jeżynową umieścić w szerokim rondlu, zasypać 3/4 ksylitolu, dodać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Resztę cukru wymieszać dokładnie z pektyną i następnie z pulpą owocową. Najlepiej zrobić to przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 3-5 minut. Jeszcze gorącą napełnić wyparzone, osuszone małe słoiczki. Natychmiast zakręcić i postawić "do góry nogami". Pozostawić odwrócone do wystygnięcia
                                                                   SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam jezyny! Gdzie mozna nabyc pektyne?
    Na pewno sprobuje.
    Dziekuje bardzo za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością:)

      Usuń
  2. Kochana uwielbiam Twój blog i Twoje przepisy:)jakie inne owoce mogę wykorzystać żeby zrobić dżemy z tą pektyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie, które zawierają znikome ilości pektyny, np,: wiśnie, czereśnie, gruszki, truskawki, figi czy pomarańcze. Dziękuję bardzo za miłe słowa:) Pozdrawiam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)