Guten Appetit

piątek, 11 września 2015

Knedle dyniowe z jeżynami


Zapraszam na pyszne knedle dyniowe, tym razem jednak nie ze śliwkami, a z jeżynami. Zaskakujące połączenie? A jakie smaczne. Pomysł nasunął się sam, bo właśnie wyprodukowałam większą ilość puree dyniowego (sukcesywnie będę je zużywać do kolejnych dań), a jeżyny - to wybór oczywisty - ogrodowa jeżyna zasypuje nas ogromną ilością owoców.
Delikatna słodycz knedli, dzięki dodatkowi dyni i soczyste kwaskowate jeżyny to bardzo trafne połączenie, nie wspomnę o kolarach. Knedle nie tylko cudnie wyglądały, ale smakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam!

Składniki:

700 g ziemniaków
200 g puree z dynii
1 jajko - opcjonalnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna orkiszowa jasna
cukier trzcinowy lub ksylitol

dodatkowo:
szklanka jeżyn
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
  • ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną dynię zblenduj na gładkie puree. Jeśli jest taka potrzeba przetrzyj dynię dodatkowo przez sitko 
  • przestudzone ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz i nakładaj po kilka jeżyn i 1/2 łyżeczki cukru. Zlep i uformuj kulkę. Uformowane kulki układaj na macie podsypanej mąką
  • zagotuj osoloną wodę. Kluski wkładaj partiami, gdy wypłyną na wierzch gotuj je około 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową
  • ugotowane knedle polej roztopionym masłem z bułką tartą
                                                                SMACZNEGO !

Wegetariański obiad V

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Madzia, dziękuję i nieskromnie przyznaję - rzeczywiście, smakowały rewelacyjne:)

      Usuń
  2. Jaki piękny kolorek! Cudowne ;)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)