Guten Appetit

sobota, 12 września 2015

Kruche ciasto z jeżynami


Pyszne kruche ciasto z jeżynami i bardzo delikatną kruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach.
Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki.

Składniki na ciasto:
300 g mąki krupczatki ( u mnie jasna orkiszowa)
200 g masła
100 g cukru pudru ( u mnie ksylitol)
3 żółtka

Składniki na kruszonkę:
150 g maki krupczatki
75 g masła
90 g cukru pudru

Dodatkowo:
500-1000 g jeżyn 
2 łyżki bułki tartej

 Wykonanie:
  • zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylep nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w 180`C. Ostudź
  • ciasto oprósz lekko bułką tartą. Rozłóż na nim owoce, jeśli są bardzo cierpkie posyp je cukrem. Wierzch posyp kruszonką (zagniecioną z podanych składników). Zapiekaj jeszcze 30 minut w temperaturze 180`C
                                                                         SMACZNEGO !

Uwagi: Tajemnica kruchego ciasta - choć przepisy na nie są różne, jest jedna ważna zasada: im zimniej, tym lepiej. Im chłodniejsze będą składniki i im krócej będziemy zagniatać, wałkować i ogrzewać dłońmi, tym ciasto wyjdzie bardziej kruche.

źródło: Świat kobiety - 08/2015


8 komentarzy:

  1. Super ciacho:-P. Z pewnoscia przepis wykorzystam. Pozdrawiam. Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niko, a jaka wielkość blaszki :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etka, okrągła lub kwadratowa o przekroju 26 cm:)

      Usuń
  3. Jakie inne owoce będą pasować do tego ciasta oprócz jeżyn???

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)