Guten Appetit

sobota, 19 września 2015

Nalewka z płatków róży

Nalewka z płatków róży i przepis na cukier różany to dwa najbardziej pachnące posty na moim blogu.  Nalewka została właśnie przefilrowana, zlana do butelek, stoi i nabiera mocy.
W grudniu nastąpi degustacja trunku. Płatki różane są bardzo wdzięczne do przerabiania, gorzej z ich zebraniem, bo potrzebne są ogromne ich ilości. Przygotowanie nalewki nie jest skomplikowane, ale na pewno wymaga cierpliwości. W zimowe wieczory z pewnością docenimy jej smak.


Skladniki:
300 g płatków róży
150 g cukru
200 ml wódki
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
  • zerwać same płatki, różowe i mięsiste, najlepiej świeżo rozwinięte. Płatków nie myjemy, usuwamy paprochy, ewentualne żyjątka i żółte pręciki. Przebrane płatki umieścić w słoiku i uciskając przesypywać kolejne warstwy cukrem. Masę zalać wódką tak by przykryć płatki. Zakręcić i odstawić na 2 miesiące, by alkohol wyciągnął z płatków co najlepsze. Płatki będą powoli tracić kolor
  • po 2 miesiącach nalew przefiltrować, zlać do butelki. Zmacerowane płatki umieścić w garnuszku dodać 50 g cukru, wodę i zagotować. Odszumować i przestudzić. Przecedzić przez sitko i połączyć z nalewem. Butelki przechowywać w ciemnym miejscu następne 3 miesiące
                                                               NA ZDROWIE!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)