Guten Appetit

wtorek, 1 września 2015

Rolada biszkoptowa z kremem jeżynowym


Rolada biszkoptowa to rewelacyjnie szybki deser. Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe przełożone aksamitym kremem jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać bez trudu.
Zamiast białej mąki pszennej roladę upiekłam z mąki orkiszowej, dlatego by ładnie wyrosła dodałam asekuracyjnie proszek do pieczenia. Jeśli użyjesz lekkiej białej mąki pszennej proszek po prostu pomiń. Goście na pewno poproszą o dokładkę!

Składniki na roladę:
3 jajka L
50 g mąki orkiszowj jasnej 630
50 g mączki kukurydzianej-Mondaminy
60 g ksylitolu lub cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 łyżki ksylitolu
3 listki żelatyny
300 g jeżyn+ 1 łyżka cukru na
200 g puree z jeżyn
100 g jeżyn dodatkowo

Wykonanie:
  • piekarnik nastawić na 200`C. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić na puszysty biały kogel-mogel. Dodać do masy jajecznej przesianą przez sitko mąkę w trzech ratach, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto rozprowadzić równomiernie na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika ( 30x40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut w 200`C
  • upieczone ciasto przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną papierem do góry. Papier delikatnie ściągnąć, a gorącą roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Pozostawić do wystygnięcia
  • 300 g jeżyn umieścić w rondelku z cukrem i zagotować. Pogotować kilka minut, aż owoce się rozpadną. Jeżyny przetrzeć przez sitko. W międzyczasie namoczyć 3 listki żelatyny w zimnej wodzie, gdy zmiękną rozpuścić żelatynę w 1 łyżce gorącej wody i połączyć z przetartymi jeżynami. Odstawić do przestudzenia
  • mascarpone umieścić w misce i zacząć ubijać wlewając porcjami bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn
  • posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać w lodówce 
                                                                           SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Niko, widzę że rolady Ci nie straszne :). A ja dotąd nie wypróbowałam Twojego poprzedniego przepisu. Tak smakowicie wygląda ta rolada, że koniecznie muszę ją upiec. Tym bardziej, że uwielbiam rolady :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ane tka, rolady mi nie straszne:) To bardzo wdzięczne i proste ciasto. Zawsze je lubiłam jeść, a teraz i przygotowywać:)

      Usuń
  2. Zachwycający deser, te kolory! No coś pięknego :)
    Mi rolady pękają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, bardzo dziekuję za przemiły komentarz:) To pewnie kwestia przepisu, bo to moja druga rolada w życiu którą upiekłam i wspaniale się udała :)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)