Guten Appetit

niedziela, 6 września 2015

Sałatka z cukinii na zimę - pikantna


Latem, gdy jesteśmy zasypani świeżymi warzywami nie zwracamy na nie specjalnej uwagi, może nawet odczuwamy przesyt z powodu ich mnogości. Ale już za kilka miesięcy pozostanie tylko wspomienie tej obfitości. Warto zatem przygotować słoiki z przetworami warzywnymi, by obok słodkich przetworów owocowych zapełniły nasze półki w spiżarni.
Zimą z przyjemnością otworzysz słoik z kolorową sałatką do obiadu.

Składniki:

1,5 kg cukinii
3 cebule
4 marchewki
1/2 kg papryki
1 papryczka chilli
4 łyżki soli
zalewa:
1 szklanka octu 10% lub 70 ml 25%
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru (7 łyżek)
2 łyżeczki gorczycy
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
pieprz cayenne

Wykonanie:
  • cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, zasypać 3 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na całą noc. Cebulę pokroić w piórka, zasypać 1 łyżką soli w osobnym i naczyniu odstawić na noc 
  • warzywa odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą marchewką, pokrojoną w paski papryką i drobniutko pokrojoną papryczką chili
  • zagotować wodę z cukrem, aż się rozpuści, następnie dolać ocet. Gorącą zalewę wymieszać z warzywami i odstawić na 2 godziny. Przełożyć do słoików, do każdego dodać po 1 listku laurowym, kulce ziela angielskiego i 1/2 łyżeczki gorczycy. Resztę zalewy rozlać do słoików. Dokładnie osusz brzeg słoika i zakręć słoiki dokładnie wytartymi do sucha zakrętkami. Wstaw do dużego gara, wyłożonego papierowym ręcznikiem i pasteryzuj 10 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
    Uwagi: Przestrzegaj czasu pasteryzacji, gdyż przy zbyt długiej warzywa się rozgotowują i tracą smak. Całkowite przesiąkanie warzyw składnikami następuje po upływie kilku tygodni.

    8 komentarzy:

    1. Czy można zamienić i za cukinie dać kabaczka
      ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Według mojej wiedzy kabaczek i cukinia to to samo warzywo, także jak najbardziej:)

        Usuń
    2. Czy z cukinii usuwać gniazda?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Z dużych cukinii tak, bo trzemy na tarce tylko twardą część ze skórą:)

        Usuń
    3. A ile dodac pieprzu cayenne ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dodałam jedną drobno pokrojoną papryczkę chili, około 10-12 cm:)

        Usuń
    4. Zaczyna mi się właśnie wysyp cukinii, więc przygotowanie przetworów będzie nieuniknione. Ile proponujesz dodać domowego octu jabłkowego zamiast tego spirytusowego z przepisu?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Trudno przeliczyć, bo nie wiem ile ma procent ocet jabłkowy. Spróbuj dać 2 szklanki i opuść dodatek wody. Nie wiem czy nie zmniejszyć ilości cukru, dlatego musisz kosztować!

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)