Guten Appetit

czwartek, 3 września 2015

Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie


Schab pieczony w rękawie foliowym z kiszona kapustą nie należy do dań typowo letnich, ale smakuje zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty.
Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje i kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek obiadowy.  



Składniki:
80 dkg schabu
50-60 dkg kiszonej kapusty
250 g pieczarek
listek laurowy, ziele zngielskie
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

 Wykonanie:
  • oregano, sól, czerwona paprykę i olej wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem. Schab naciąć przez środek i naszpikować (najlepiej zamrożonym) kabanosem lub inna pachnącą wędzonką kiełkaską. Powstałą pastą natrzeć schab i odstawić na 1 godzinę
  • kapustę kiszoną gdy jest za kwaśna można delikatnie przepłukać i ewentualnie przesiekać. Nie płukałam, tylko dodałam pieczarek, żeby złagodzić jej smak. Odciąć potrzebny kawałek rękawa foliowego, na dnie rozłożyć kiszoną kapustę z przyprawami (podlać odrobiną wody) i ułożyć na niej zamarynowany kawałek mięsa. Spiąć lub związać boki rękawa, na górze zrobić maleńkie nacięcia, dla ujścia nadmiaru pary. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić na boki, by mięso się przyrumieniło i dołożyć pokrojone na kawałki pieczarki
  • upieczone mięso pozostawić na 10 minut, by odpoczęło, następnie pokroić w plastry i podawać z kiszoną kapusta i pieczarkami
                                                                SMACZNEGO !





2 komentarze:

  1. danie pyszne,na dzisiejszy dzien deszczowy wspaniale.Bardzo dziekuje
    serdecznosci Mira

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję również. Tak już mamy, wraz z chłodem przychodzi ochota na kaloryczne dania. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)