Guten Appetit

środa, 9 września 2015

Szakszuka - pomidorowy bałagan


Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) - danie kuchni tunezyjskiej, składające się z kiełbasek merguez i drobno pokrojonego mięsa, które razem z pomidorami i papryką smaży się na patelni. Zamiast pikantnych kiełbasek z jagnięciny pieczonych w ogniu dałam po prostu kabanosy, a do "bałaganu" dołożyłam od siebie bakłażana.
Pyszne i bardzo syte, podane z bagietką może stanowić danie obiadowe. Bardzo na czasie, bo stragany pełne są pachnących pomidorów, bakłażanów i papryk, a przygotowane ze świeżych pomidorów smakuje na pewno najlepiej. Jeśli nie znasz szakszuki konieczne spróbuj, jest rewelacyjna, na pewno Ci posmakuje!

Składniki:

4 pomidory
2 czerwone papryki
1/2 bakłażana
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 kabanosy
4 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżka masła ghee lub oleju
zielenina, natka pietruszki

Wykonanie:
  • pomidory naciąć z góry na krzyż i włożyć na 20 sekund do wrzątku, następnie obrać ze skórki, wyciąć piętki, a miąższ pokroić w kostkę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i bakłażana także
  • obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory, poddusić 10-15  minut. Dodać wszystkie przyprawy i na końcu pokrojonego w kostkę bakłażana. Zrobić łyżką 4 dołki i wbić 4 jajka. Jajka posolić i oprószyć pieprzem, przykryć pokrywką i trzymać na ogniu, aż jajka się zetną
  • przed podaniem posypać zieleniną
                                                              SMACZNEGO !












Warzywa psiankowate 2015Pora na pomidora!

4 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam. Czuję się zachęcona. Dziękuję za Twój wkład w akcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, skuś się. To danie może"nie wygląda", ale smakuje super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania :)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszystko co pomidorowe, także to dla mnie sama przyjemność:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)