Guten Appetit

piątek, 4 września 2015

Tort czekoladowy z kremem jeżynowym


Tort towarzyszy wielu uroczystościom. Powinien być smaczny i piękny. Przygotowanie tortu nie jest trudne, a samodzielne przygotowanie sprawi Ci wiele satysfakcji. Nie masz pomysłu na tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego.
Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze się udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt upiekłam w foremce o przekroju 24 cm.

Składniki na biszkopt:
5 jajek
100 g cukru lub ksylitolu
80 g mąki pszennej
30 g kakao
40 g mączki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie

Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
250 g musu jeżynowego
350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania
4 łyżki cukru
4 listki żelatyny
1 łyżka gorącej wody

Składniki na nasączenie:
3/4 szklanki wody
2 łyżki rumu lub wódki
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Wykonanie:
  • obie mąki i kakao odmierzyć i dokładnie wymieszać. Jajka (w całości, bez odzielania żółtek od białek) ubić na puszysty biały kogel-mogel. W trzech partiach bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki wmieszać do jajek przesiane przez sitko suche składniki. Ciasto wylać do foremki 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (boku formy nie smarować masłem!), wyrównać szpatułką i piec w 180`C 35 minut
  • 350 g jeżyn umieścić w rondelku, dodać cukier/ksyliotol i zagotować. Gotować kilka minut, aż jeżyny zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko i ostudzić. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, następnie połączyć z musem jeżynym
  • mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzedzi się, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus jeżynowy z żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier puder. Odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut
  • upieczony biszkopt przeciąć na 3 części. Krążki posmarować kremem, łącznie z górnym plackiem. 1/4 kremu pozostawić do posmarowania boków i wykonania rozetek na torcie. Odstawić do lodówki. Odłożonym kremem posmarować boki i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć ozdobne rozetki. W rozetkach umieścić jeżyny. Tort przechowywać w lodówce. Kroić nożem zamoczonym na chwilkę w goracej wodzie
                                                            SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. Zjadłabym i niech ta waga rośnie! :) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo smaczny. Lekko kwaskowe jeżyny w połączeniu ze słodkim kremem i ciastem czekoladowym- poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. No tak szybko to waga nie rośnie, także spokojnie możesz zajadać:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)