Guten Appetit

sobota, 17 października 2015

Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym i cynamonem


Korzystam w pełni z sezony dyniowego i oto następna propozycja znaleziona tutaj. Chlebek dyniowy o smaku cynamonowym nadziewany czekoladą, niezwykle smaczne i harmonijne połączenie smaków. Niesamowity kolor, puchate, mięciutkie wnętrze i to właśnie dzięki dodatkowi puree dyniowego zachowuje świeżość przez kilka dni.
Z "prawdziwym" chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo - podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam!

Składniki:
325 g mąki orkiszowej 630
130 g puree z dynii (przepis tutaj)
75-100 ml mleka
40 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki drożdży instant 
Dodatkowo:
2 łyżki masła
80 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
  • przygotować puree z dynii wg tego przepisu
  • mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć wiórki masła
  • wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nieklejące się, mięciutkie ciasto. Dałam nieco więcej płynu niż w orginale, ale zależy to pewnie od gęstości dyniowego puree. Misę przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat, krótko powtórnie zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ją w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
                                                                    SMACZNEGO !


    Sposób na dynię 2015

    10 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. Dziekuję. Wygląda nieźle, a smakuje jeszcze lepiej:)

        Usuń
    2. Prezentuje się fantastycznie!!! A czy mąkę orkiszową mogłabym zastąpić zwykłą, pszenną??

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście. W orginale jest właśnie mąka pszenna 550:)

        Usuń
    3. Nie no kolorek skradł moje serce! Czadowy :)
      http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    4. Ale wspaniały chlebek, tak mi się podoba, że zabieram przepis ze sobą :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszy mnie to. Jest super smaczny, także przepis Cię nie zawiedzie:)

        Usuń
    5. Wygląda pięknie i pysznie :).

      OdpowiedzUsuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)