Guten Appetit

środa, 7 października 2015

Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami


Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci
którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania.
Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie zalety - błyskawiczny do przygotowania i po prostu pyszny.


Składniki:
250 g mascarpone
150 g śmietany kremówki
250-300 g puree z dynii
2 łyżki amaretto
4 łyżki cukru lub ksylitolu
figi i jeżyny

Wykonanie:
  • przygotować puree z dynii wg tego przepisu
  • mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie 
  • deser ułożyć w pucharkach. Ozobić figami i jeżynami. Podawać schlodzony
                                                            SMACZNEGO !


Sposób na dynię 2015

6 komentarzy:

  1. wszystko, co dyniowe ma wyjątkowy kolor i smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia barwi pięknie i jednocześnie podnosi walory zdrowotne:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Michalina, dziękuję. Deser lepiej smakuje, niż wygląda. Niezbyt udane zdjęcia niestety:)

      Usuń
  3. Czym mozna zastapic tu smietane?moze bananem albo jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, możesz dodać jogurt, jakiekolwiek mleko lub puree dyniowe w większej ilości:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)