Guten Appetit

środa, 21 października 2015

"Fałszywy ryż" z kalafiora - Paleo


Rozdrobnione w blederze i krótko gotowane w małej ilości wody różyczki kalafiora do złudzenia przypominają ryż, przynajmniej z wyglądu. W smaku są od ryżu stokroć smaczniejsze. Zapraszam na niskowęglowodanowy, całkowicie wegański, wegeteriański "ryż" paleo.

Dzięki krótkiemu gotowaniu kalafior jest jędrny, bardzo chrupiący i pełen dobroci.
Ze względu na zawartość składników mineralnych i witamin to bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Chroni przed rakiem i odmładza. Jako świetne źródło błonnika powoduje uczucie sytości, przy tym  niskokaloryczne - zatem porządane we wszystkich dietach odchudzających. Wyjątkowo korzystny dla osób z chorobami wątroby oraz schorzeniami żołądka i jelit. Więcej przeczytasz tutaj.
Tak przygotowany kalafior rzeczywiście jest super smacznym dodatkiem do drugiego dania i spokojnie zastąpi ryż lub ziemnaki. A jak smakuje! Zaskoczy Cię cudownie ziarnistą strukturą.


Składniki na 2 porcje:
1/2 małego kalafiora (około 350 g)
50 ml wody
sól

Wykonanie:
  • kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Resztę odkroić i zużyć np. do zupy jarzynowej lub kalafiorowej 
  • rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu. Najlepiej rozdrobnić kalafiora w 2 porcjach, jednocześnie kontrolując, by nie był za drobno posiekany
  • w rondlu podgrzać 50 ml wody, lekko posolić. Dodać rozdrobniony kalafior i gotować przykryty 10 minut, na średnim ogniu. Gotowy zamieszać i pozostawić kilka minut bez przykrycia by odparował. Podałam z nadziewanym filetem z kurczaka (przepis tutaj)
                                                                   SMACZNEGO !


Wegetariański obiad V

4 komentarze:

  1. Ciekawy sposób! Chętnie zamienię ryż na kalafior :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy i super smaczny:) Bardzo polecam!

      Usuń
  2. Tak podanego kalafiora jeszcze nie jadłam :) Spróbuję oszukać C. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. gin, będzie Ci smakować nawet jeśli nie lubisz kalafiora:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)