Guten Appetit

czwartek, 22 października 2015

Filet z kurczaka faszerowany pesto migdałowo - pietruszkowym


Mięso z kurczaka jest mięciutkie, delikatne i niedrogie, no i można je podać na tysiąc i jeden sposobów. Proponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji.
Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie.

Składniki:

5 gałązek pietruszki
2 filety z kurczaka
40 g obranych migdałów
1 łyżeczka skórki z cytryny bio
1 łyżka creme fraische
sól, pieprz
1 małe żółtko - opcjonalnie
1 łyżka mąki
olej do smażenia

Wykonanie:
  • oskubać listki pietruszki z gałązek. Razem z migdałami skórką otartą z cytryny, solą i creme fraiche zmiksować w rozdrabniaczu kuchennym na gładką masę. Filety przeciąć poziomo tworząc kieszonkę i napełnić farszem. Spiąć wykałaczką, by masa nie wyciekła 
  • filet posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu
  • kurczaka podałam z "fałszywym ryżem" z kalafiora. Na przepis zapraszam tutaj 
                                                                     SMACZNEGO !


    inspiracja: "Essen&Trinken" 10/2105

    2 komentarze:

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)