Guten Appetit

czwartek, 29 października 2015

Kiełbaski mumie - na Halloween


Kiełbaski w cieście francuskim to syta i bardzo szybka przekąska. Odrobina inwencji, a kiełbaski bądź parówki zamienią się w mumie i mogą zostać ozdobą halloweenowego przyjęcia. Na przyjęcie nadają się idealnie, bo smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
Zrób parówce turbanik z ciasta francuskiego, kilka kropel majonezu, ziarenek pieprzu na źrenice oczek i mumia gotowa. Banalnie proste, a zwyczajne parówki staną się nadzwyczajne. Pod warunkiem, że użyjesz dobrych jakościowo kiełbasek i ciasta francuskiego na maśle.
Jeśli poszukujesz innych pomysłów na Halloween zapraszam na Pizze - kośći i na słodko Amerykany z pajęczą siecią.

Składniki na 6 sztuk:
6 kiełbasek, parówek
1/2 rolki ciasta francuskiego (50x25 cm)
1 łyżeczka majonezu
12 ziarenek pieprzu

Wykonanie:
  • kiełbaski lub jeśli używasz parówek (obierz je z osłonek) ponakłuwaj wykałaczką, by nie popękały w piekarniku
  • ciasto francuskie rozwiń z rolki i potnij w długie, z całej długości ciasta 50 cm paski o szerokości 2 cm. Uformuj na główce parówki turbanik i owiń pasek ciasta dookoła kiełbaski. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180`C 20-25 minut. Jeśli mumie mają być białe nie smaruj ciasta, jeśli wolisz zrumienione posmaruj rozbełtanym jajkiem
  • z dwóch kapek majonezu i dwóch ziarenek pieprzu zrób mumii oczka 
                                                                  SMACZNEGO !

    Halloween

    2 komentarze:

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)