Guten Appetit

piątek, 2 października 2015

Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z kaparami


Wyczarować smakowite  danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci.
Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie.

Składniki na klopsiki:
600 g filetów z dorsza
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki
olej do smażenia

Składniki na sos:
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 ml bulionu warzywnego lub wody
oregano
1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
3 łyżki posiekanych kaparów (ze słoiczka)
1 łyżka masła ghee

Wykonanie:
  • z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do zrumienienia
  • czosnek i cebulę obrać i drobniutko posiekać, następnie zeszklić na maśle ghee. Dodać pokrojone pomidory z puszki, puszkę przepłukać wodą lub bulionem i dolać do sosu. Dodać przyprawy, posiekane kapary i gotować przez kilka minut. Nie blendowałam sosu, lubię jego gruzełkowatą strukturę. Jeśli wolisz jednolitą konsystencję sosu po prostu zblenduj go. Usmażone klopsiki przełóż do garnka z sosem i podgrzewaj je w sosie przez kilka minut. Podawaj suto posypane oregano lub natką zielonej pietruszki
                                                           SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)