Guten Appetit

czwartek, 1 października 2015

Naleśniki biszkoptowe z serem i sosem czekoladowym


Naleśniki, słodkie pyszności. Tradycyjne, najpopularniejsze nadziewane są białym serem z rodzynkami. Te zwyczajne naleśniki mogą być prawdziwą ucztą smaków. Jeśli przygotowując ciasto naleśnikowe, zamiast użyć całych jaj, dodasz najpierw żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe.
Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu.

Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 szklanka mleka
2 jajka L
2-3 łyżki wody gazowanej
1 łyżeczka cukru pudru
2 szczypty soli
1 łyżka masła
2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
500 g białego sera
garść rodzynek
2 łyżki ksylitolu lub cukru
2 łyżki śmietany kremówki+ 2 łyżki
czekolada gorzka

Wykonanie:
  • utrzeć żółtka z cukrem, solą i masłem na pianę. Ubijając mikserem lub trzepaczką stopniowo do utartych żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut
  • ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki
  • rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku 
  • serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać
  • w małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, dodać połamane kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia
  • usmażone naleśniki posmarować przygotowanym farszem, złożyć na 4 części. Podpiec na patelni. Podawać polane sosem czekoladowym i udekorowane jeżynami
żródło: przygotowanie ciasta naleśnikowego H. Szymanderska "Prawdziwa kuchnia polska"

                                                            SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)