Guten Appetit

wtorek, 13 października 2015

Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami


Szynka pieczona z piekarnika - nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego. Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie mięsa farszem jabłkowo-cebulowym. Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu.
Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić je w gotowej siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie.
Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie.


Składniki:
1.200 g mięsa od szynki
1,5-2 kwaśne jabłka (boskop, antonówka)
1 cebula
8 świeżych listków szałwi
sól, pieprz
250 ml bulionu warzywnego
listek laurowy i ziele angielskie - opcjonalnie
3 łyżki oleju

Wykonanie:
  • na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę cebulę, jabłka i szałwię w paseczki. Smaż na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać). Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia
  • mięso rozetnij wydłuż włókien na pół, następnie wykonaj dwa dodatkowe cięcia. Powinno otwierać się jak książka. Dopraw solą i pieprzem. Na mięsie rozłóż farsz jabłkowy i zwiń mięso w rulon i umieść je w siatce. Tu do pomocy przyda się druga para rąk, bo nie jest tak prosto pocięte, nafaszerowane mięso włożyć do ciasnej siatki. Jedna osoba trzyma przyciętą rozciągniętą siatkę, druga fiksuje w niej pieczeń. Pod siatkę włóż listki szałwi. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej bulionem. Ułóż resztę jabłek. Przykryj naczynie pokrywką i piecz w 180`C około 1,5 godziny. Polewaj od czasu do czasu ciepłym bulionem. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem. 
                                                                 SMACZNEGO !

1 komentarz:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)