Guten Appetit

sobota, 3 października 2015

Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym


Tartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne.
Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku.

Składniki na ciasto:
na 4 foremki o średnicy 12 cm
110 g mąki + na stolnicę
szczypta soli
100 g zimnego masła+ do foremek
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Nadzienie:
100 g mielonych migdałów
80 g ksylitolu lub cukru
60 g masła
1 jajko
10-12 śliwek

Kruszonka:
1 łyżka masła
3 łyżki ksylitolu lub cukru
3 łyżki mielonych migdałów lub mąki 

Wykonanie:  
    • mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami na kruszonkę. Wlać - w razie potrzeby - 2 łyżki lodowatej wody ( nie dolewałam) i wanilię, krótko zmiksować. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut
    • ciasto podzielić na 4 części rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie wylepić posmarowane masłem foremki. Włożyć do zamrażalnika
    • składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami na okruchy
    • piekarnik nagrzać do 200`C. Składniki na nadzienie: masło utrzeć z cukrem, jajkiem i migdałami. Tartaletki wypełnić masą, a następnie lekko wcisnąć śliwki rozcięciem do góry. Posypać kruszonką. Piec 20-25 minut na złoty kolor
                                                                          SMACZNEGO !


    Czas na śliwki

    4 komentarze:

    1. rozpływam się.. zapach podczas pieczenia w domu musiał być niesamowity! <3

      OdpowiedzUsuń
    2. Zgadza się. Pachniało cudnie:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Kruszonka musi być! Uwielbiam takie :)
      http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tutaj bez kruszonki się nie obejdzie:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)