Guten Appetit

poniedziałek, 19 października 2015

Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik


Jesienny żurek z grzybami został przygotowany w ramach wspólnego gotowania. Zajrzyjcie do Renaty z bloga "Codziennik kuchenny", która jest autorką nowej comiesiecznej akcji Regionalne smaki. W październiku na pierwszy ogień - zalewajka. Regiolnalna potrawa z Centralnej Polski.
Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe.

Składniki:

500-700 ml zakwasu żurkowego
6 średnich ziemniaków
2 marchewki, pietruszka, seler
30 dkg ciemnych pieczarek
20 dkg wędzonego boczku
1 cebula
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki majeranku
4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|)
2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu)
sól, pieprz
4 białe kiełbaski

Wykonanie:
  • przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu
  • boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru
  • w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków
  • grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni
  • z gotowego wywaru usunąć boczek (można pokroić i dodać do żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny dolać resztę. Dodać roztarty w palcach majeranek i zaparzyć w zupie białe kiełbaski. Na koniec zabielić żurek śmietaną. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, przygotowanymi pieczarkami i plasterkami białej kiełbasy
                                                                  SMACZNEGO !

Zalewajkę gotowałam wspólnie z:
Renatą z bloga "Codziennik kuchenny" autorka akcji Regionalne smaki
Magdą z bloga "Konwaliowa kuchnia"
Grzyby i warzywa jesienne. 2015 Anią z bloga "Kuchennymi Drzwiami"
Kamilą z bloga "Ogrody Babilonu"

6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowita!
    Te ziemniaczki tłuczone smakowicie w zalewajce wyglądają.
    Zapraszam na moją i pysznie Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, tłuczone ziemniaczki tak za mną chodziły, aż wylądowały w zalewajce:) Pozdrowienia:)

      Usuń
  2. Wspaniała, chętnie przysiadłaby się do tego talerza!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziekuję za wspólne gotowanie. Do następnego spotkania w listopadzie. Pozdrowienia:)

      Usuń
  3. Pyszności!
    Częstuję się z przyjemnością.
    Ciekawe jaki specjał połączy nas w listopadzie?:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję:) Też jestem ciekawa. Liczę na równie coś smacznego:) Pozdrowienia:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)