Guten Appetit

piątek, 20 listopada 2015

Domowy makaron orkiszowy


Domowy makaron, wiadomo - najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitości, żaden nie dorówna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosół z domowym makaronem smakuje wyjątkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu.

Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukowć w domu
- fettuccine - grubość pasków 3-4 mm
- tagliatelle - grubość pasków 8 mm
- pappardelle - grubość pasków 2-3 cm

Składniki:
200 g mąki orkiszowej
2 jajka
2-4 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:
    • na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut
    • podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócić
    • przeschnięte placki lekko oprószyć mąką i pokroić w paski. Ułożyć jeden na drugim nie za dużo, najlepiej 4-6 warstw i pokroić w poprzek wg przeznaczenia. 
    • Jeśli chcemy długi makaron zwijamy rozwałkowny placek w luźny rulon i kroimy. Szerokość wsążek ustalamy wg zapotrzebowania. Następnie należy chwycić za koniec każdej wstążki i potrząsnąć, aż się rozwinie. Potem złapać kilka wstążek razem, luźno zwinąć w gniazdka i tak zostawić do przesuszenia 
    • gotować w dużej ilości osolonej wody, dosłownie - 1-2 minuty od wypłynięcia
    Uwagi: Aby makaron nie kleił się podczas gotowania, należy do wody dodać łyżkę oleju lub masła.
                 Przelewanie ugotowanego makaronu wodą ma celu wypłukanie krochmalu,
                 ponieważ niespłukany krochmal powoduje sklejanie się makaronu.
                 Domowy przesuszony makaron można przechowywac do kilku miesięcy.

                                                                SMACZNEGO !



    4 komentarze:

    1. Nigdy nie robilam domowego makaronu i pierogow:-P. Kiedys wszystko mi sie posklejalo i sie zrazilam. A tak uwielbiam domowy makaron,zwlaszcza orkiszowy. Zawsze ktos sie znajdzie i mnie wyreczy;-). Musze sprobowac jeszcze raz. W razie porazki,poprosze Ciebie o przesylke makaronu;-). Wyglada super apetycznie!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję:) Nie ma sie co zrażać, tylko próbować dalej. Daj mu przeschnąć, a nic Ci się nie poskleja. W razie czego służę przwsyłką :-) Pozdrawiam:)

        Usuń
    2. genialny przepis. pamiętam jak mama w dzieciństwie robiła domowy makaron jajeczny i był tak pyszny, może teraz i ja się nauczę :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Na pewno zrobisz tak samo pyszny:)

        Usuń

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)