Guten Appetit

piątek, 13 stycznia 2017

Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem


Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim.
Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych  rogalików lub 8 dużych - śniadaniowych.

                                                                                                        Składniki:

325 g mąki orkiszowej jasnej 630
130 g puree z dynii (przepis tutaj)
90 ml mleka
40 g masła
1 jajko
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki suchych drożdży
dodatkowo:
dżem lub powidła, mak, sezam i mleko do posmarowania

Wykonanie:
  • podgrzej mleko w małym ronelku. Dodaj do mleka pokrojone w małe kawałki masło
  • wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota i przy pomocy haka zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Im lużniejsze będzie ciasto, tym delikatniejsze później  rogaliki. Przykryj misę i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • I opcja: małe deserowe rogaliki - 16 sztuk. Wyrzuć ciasto z misy, zagnieć, by pozbyć się nadmiaru gazów, następnie podziel je na 2 części. Każdy z osobna rozwałkuj na cienki placek w kształcie koła i podziel je na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż małą łyżeczkę dżemu lub powideł. Zwijaj od podstawy do wierzchoła nadając mu kształt rogalika. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw około 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem i posyp makiem
  • II opcja: rogaliki śniadaniowe - 8 sztuk. Podziel ciasto na 8 kawałków równej wielkości. Każdą część z osobna rozwałkuj na długi prostokąt. Zwijaj rogala prawą ręką w kierunku do siebie, lewą trzmaj koniec ciasta, przy zwijaniu lekko je naciągając (patrz zdjęcie). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp makiem lub sezamem
  • piecz w 180`C 15 minut do zrumienienia. Studź na kratce
                                                             SMACZNEGO!





10 komentarzy:

  1. Oooo jaki wspanialy przepis.strucle od Pabi robilam jest swietna.

    OdpowiedzUsuń
  2. A moze byc puree takie nie pieczone?albo czym innym zastapic dynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być dynia gotowana na parze:)

      Usuń
  3. Rogaliki przecudowne. Od razu bym zjadla. Ale mi apetytu narobilas :-). Sliczne Ci wyszly. Z pewnoscia zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe rogaliki :-) i ten kolor 😍

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)