Guten Appetit

niedziela, 15 listopada 2015

Dyniowe szpecle (spätzle)


Späzle, niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Bardzo proste, smacze i tanie danie, które przygotujesz w kilka minut. Wspaniały dodatek do obiadu, przede wszystkim do dań z sosami lub jako samodzielne danie.
Na blogu pojawił się już przepis podstawowy na Spätzle pełnoziarniste, Spätzle orkiszowe pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze - z dodatkiem dyniowego puree. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi.


Składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
2 jajka
1 łyżka oleju
100 g puree z dynii
120 ml wody mineralnej
spora szczypta soli

Wykonanie:
  • puree przygotuj wg przepisu tutaj 
  • wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę, bez grudek 
  • przecierać do garnka z osoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli. Gdy wypłyną gotować kilka minut, aż wyraźnie urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z jarmużowym pesto
                                                                  SMACZNEGO !

12 komentarzy:

  1. takie kluseczki robię czasami do zupy zamiast makaronu :) bardzo je lubię, z dodatkiem dyni jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to bardzo smaczny i błyskawiczny zamiennik makaronu:)

      Usuń
  2. Ten ich piękny kolor sprawia, że jadłbym je bez końca :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję:) Fakt, dynia cudnie je zabarwiła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor mają fantastyczny :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za apetycznie wygladajace kluseczki. Od razu bym je zrobila,ale nie mam takiego sitka. Mozna zrobic je w inny sposob:-(? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić gęstsze ciasto i prosto z deseczki nożem zsuwać porcje do gotujacej wody lub przecisnąć ciasto przez dziurki w durszlaku:)

      Usuń
  6. Ale obłędny kolor, aż chce się jeść! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dyniowe z mąki orkiszowej to musi być naprawdę coś wspaniałego. A tak na marginesie z niecierpliwością czekam na kolejną odsłonę akcji Kuchnia niemiecka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję Aniu, są znakomite:) Cieszę się z zainteresowania akcją Kuchni niemieckiej:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)