Guten Appetit

piątek, 27 listopada 2015

Knedle z jarmużem


Kolejny przepis na wykorzystanie super zdrowego i smacznego jarmużu. Tym razem jarmuż jest głównym składnikiem nadzienia knedli.
Lubimy knedle, ale najczęściej przygotowujemy je z owocami, na słodko. Zaręczam jednak, na wytrawnie są równie smaczne. Rewelacyjny jarski obiad dla wielbicieli klusek. Wegeterianie też bedą zadowoleni. Polecam!

Składniki na knedle:
1 kg ziemniaków
30 dkg mąki orkiszowej (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
1 jajko
Składniki na farsz:
250 g jarmużu
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
szczypta imbiru
100-120 g serka np. Philadelphia
4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych
Omasta:
2 łyżki smalcu ze skwarkami 

Wykonanie:
  • zrób knedle wg  tego przepisu 
  • jarmuż dokładnie wypłucz, oderwij liście z grubych łodyżek i posiekaj w paski. Na patelni podsmaż cebulę posiekaną w kostkę razem z czosnkiem. Dołóż posiekany jarmuż, przesamż razem. Dolej bulion, przykryj patelnię pokrywką i duś, aż jarmuż zmięknie. Trwa to od 20-30 minut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę płynu. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzony jarmuż wymieszaj z serkiem, dopraw solą, pieprzem i imbirem. dodaj kilka łyżeczek podprazonych, mielonych orzechów laskowych, by zagęścić masę
  • na każdym placuszku układaj po łyżeczce farszu i uformuj kulkę. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody. Podawaj polane stopionymi skwarkami
                                                                    SMACZNEGO !



3 komentarze:

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)