Guten Appetit

sobota, 7 listopada 2015

Kurczak po polsku nadziewany wątróbką



Kurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na polskich stołach co najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z wątróbki, bułki tartej, masła, żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i  cały jego smak to dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako kurczak po polsku Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom".
To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich gościł w moim domu w niedziele, święta i przy okazji uroczystości rodzinnych. Gdy pojawiał się na stole rozpoczynało się polowanie na "kuperek" i kawałek z jak największą ilością farszu.

Składniki:
kurczak 1200-1500 g
1 wątróbka drobiowa
1 czubata łyżka masła - 30 g
2 łyżki bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka
1/2 szklanki mleka lub wody
sól, pieprz
spory pęczek zielonej pietruszki
2 łyżeczki papryki słodkiej - opcjonalnie
2 łyżki oleju - opcjonalnie
masło do pieczenia

Wykonanie:
  • kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą. Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki papryki z olejem i natrzyj kurczaka, gdy chcesz by miał wyjątkowy kolorek
  • przygotuj nadzianko. Bułkę namocz w mleku lub wodzie (namaczam w wodzie). Wątróbkę posiekaj. Utrzyj masło z żółtkiem na puszystą masę, dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Ubij białko na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą. Przygotowanym farszem nadziać kurczaka i zaszyć. Jeśli wydaje Ci się, że nadzianka jest za mało, nie przejmuj się. Bardzo jeszcze urośnie w trakcie pieczenia
  • ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, brytfance. Podlać szklanką gorącej wody lub bulionu, na wierzchu ułóż wiórki masła i piecz w temperaturze 200`C 60 minut. W trakcie pieczenia podlewaj kilkakrotnie wytworzonym sosikiem
  • upieczonego, gorącego  kurczaka podzielić na porcje. Znakomicie smakuje równiez na zimno 
                                                              SMACZNEGO !


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nieskromnie muszę się zgodzić. Mój ulubiony:)

      Usuń
  2. Nika jak należy rozumieć składnik farszu : 1 wątróbka drobiowa ? a jak to wygląda wagowo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz, sama miałam ten problem odpisując przepis z domowego notatnika. Powinna być jednak jedna wątróbka z podwójnym płatem, choć dle niektórych może to oznaczc 2 sztuki. W każdym razie ilość, którą kurczak ma na wyposaźeniu gdy kupujesz go z kompletem podrobów:)

      Usuń
  3. Uwielbiam wątróbkę, więc cieszę się do takiego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienie z wątróbką jest pyszne:)

      Usuń
  4. Niko dziękuję za odpowiedź :) Użyje wątróbek drobiowych do zrobienia farszu do krokietów, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulko, krokieciki zapowiadają się bardzo smakowicie:) Jednego od razu porywam:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)