Guten Appetit

wtorek, 24 listopada 2015

Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca


Najsmaczniejsze pesto jakie jadłam i z najzdrowszą zieleniną w roli głównej - z jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo.

Na kromce chleba to najsmaczniesza kanapka, a z ulubionym makaronem błyskawiczny obiad.
W połączniu orzechami włoskimi jarmuż sprawdził się w Naleśnikach z jarmużem i orzechami włoskimi oraz Cannelloni z jarmużem. Przepis na pyszne pesto, tym razem w połączeniu z orzechami nerkowca i skórką cytrynową znalazłam tutaj. Jest to bodaj jedyna smaczna opcja spożycia jarmużu na surowo oprócz oczywiście zielonego koktajlu. Ciemnozielone, twarde liście jarmużu pokrojone nawet najdrobniej niestety nie sprawdzają się w surówkach.
Do przygotowania pesto użyłam jarmużu mrożonego. Ta cudowna zielenina po przemrożeniu traci charakterystyczną goryczkę. Zakupuję jednorazowo większą ilość zielska, następnie myję hurtem, obrywam zielone listki z grubej łykowatej łodygi i porcjuję w woreczki do zamrażarki.  


Składniki:
1 szklanka jarmużu mrożonego (świeżego około 2 szklanki)
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki oleju
skórka otarta z 1 cytryny
sól, pieprz
płatki chili - opcjonalnie

Wykonanie:
  • jarmuż pokroić w wąskie paseczki. Ze sparzonej wrzątkiem cytryny zetrzeć skórkę. Orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu
  • zblendować jarmuż z dodatkiem orzechów nerkowca i skórki cytrynowej. Dolewać olej i blendować do uzyskania żądanej konsystencji. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzem. Przełożyć do naczynia z przykrywką i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia
                                                                       SMACZNEGO !

Uwagi: użyłam gotowych prażonych orzechów z przyprawami z puszki

4 komentarze:

  1. to zdecydowanie pesto dla mnie, uwielbiam orzechy nerkowca i na pewno pokuszę się o przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jarmuz i orzechy nerkowca uwielbiam. W duecie pewnie smakuja wysmienicie. Zapisuje przepis:-P.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)