Guten Appetit

poniedziałek, 2 listopada 2015

Placki marchewkowe


Sezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem.
Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku.


Składniki:
500-600 g marchwi
1 cebula
kilka kropli soku z cytryny
3 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mączki kukurydzianej
sól, pieprz

Wykonanie:
  • obrane marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zetrzeć cebulę i skropić cytryną, by nie ściemniała. Wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać
  • kłaść małe porcje placuszków ( 1 łyżka) na średnio rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron. Placuszki bardzo szybko nabierają koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym
                                                         SMACZNEGO !

Grzyby i warzywa jesienne. 2015

12 komentarzy:

  1. jaki ładny kolorek! jadłam podobne ale z dodatkiem cukinii, Twoje wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, marchewka też ma ładny kolorek, nie tylko panująca dynia:)

      Usuń
  2. Poproszę o kilka takich placuszków, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulko, bardzo proszę częstuj się:)

      Usuń
  3. O mniam, bardzo mi się takie placuszki podobają :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)