Guten Appetit

sobota, 21 listopada 2015

Rosół z gęsi z korzennymi przyprawami


Rosół - królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie.
Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak, a wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam!


Składniki:
korpus z piersi gęsi
1 cebula
sól, pieprz
2-3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
lubczyk zielony
listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 goździki
kawałek kory cynamonu
1 anyżek gwiaździsty
woda - 1,5-2 l
natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
    • kości opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w garnku. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Gotować na ledwie mrugajacym ogniu około 1,5 godziny
    • cebule obrać z wierzchnich, zabrudzonych łusek, przekroić na pół i przypiec na czarno na płycie. Warzywa obrać, przekroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa i przyprawy do rosołu, gotować następne 30 minut 
    • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z domowym makaronem. Po przepis na makaron zapraszam tutaj
                                                                     SMACZNEGO !

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)