Guten Appetit

piątek, 11 grudnia 2015

Czerwona kapusta - duszona z marmoladą pigwową


Czerwona kapusta - duszona to smaczny dodatek do ciemnego mięsa kaczki, gęsi i dziczyzyny. Dlatego właśnie teraz jesienią i zimą ma największe powodzenie.
Najpopularniejszą z dodatkiem jabłka i cydru prezentowałam tutaj, duszoną w soku pomarańczowym i dodatkiem żurawiny tu. Dzisiaj kolejny przepis na czerwoną kapustę duszoną z dodatkiem marmolady z pigwy. Okazuje się, że pigwa sprawdza się nie tylko na słodko, w wytrawnych potrawach jest równie ciekawa i bardzo smaczna. Pomysł nasunął się sam. Piekłam gęsią pierś z dodatkiem owocu pigwy i do gęsiny jako dodatek przewidziałam czerwoną kapustę. Dodatek marmolady do duszenia kapusty był świetnym pomysłem. Polecam!

Składniki:
mała czerwona kapusta
1 cebula
słoiczek marmolady z pigwy
3-4 goździki
sól, pieprz
2 łyżki smalcu z gęsi
3 łyżki ciemnego octu balsamiczny
1 szklanka bulionu 

Wykonanie:
  • kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, przekroić na 4 części, z każdej wyciąć głąb. Kapustę poszatkować
  • w garnku podgrzać gęsi smalec i podsmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, dolać bulion, przyprawy i marmoladę z pigwy. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na koniec skorygować ilość soli i pieprzu,  na koniec doprawić do smaku octem winnym. Podałam z piersią gęsi pieczonej z dodatkiem owocu pigwy (przepis na blogu)
                                                                         SMACZNEGO !

4 komentarze:

  1. Śliczne zdjęcia, takiej nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziekuję Agnieszko:)Też jadłam po raz pierwszy. Bardzo smaczna i świetny sposób na upłynnienie pigwowych zapasów:)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)