Guten Appetit

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Domowa przyprawa piernikowa


Przyprawa piernikowa - nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję przyprawy piernikowej. Przygotowanie jej w domu jest bardzo proste.
Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i w parę minut aromatyczna przyprawa gotowa. Przyda się do wszystkich świątecznych wypieków. Ta domowa ma wyjątkowo długi termin przydatności do spożycia, ponieważ w swoim składzie ma tylko same przyprawy. Sklepowa posiada w swoim składzie wypełniacze w postaci cukru, kakao i mąki - wietrzeje szybko i takiej przyprawy nie chcemy.

Składniki:
50 g kory cynamonu
15 g goździków
15 g suszonego imbiru
5 g ziaren kardamonu
10 g gałki muszkatałowej
5 g ziela angielskiego
3 g czarnego pieprzu
5 g gwiazdek anyżu
suszona skórka z pomarańczy -opcjonalnie
suszona skórka z cytryny - opcjonalnie

Wykonanie:
  • korę cynamonu połamać na mniejsze kawałki, tak by zmieściły się w młynku do kawy. Pomóc sobie najlepiej tłuczkiem lub młotkiem
  • zmielić partiami składniki mieszanki w młynku do kawy na drobny proszek. Wymieszać całośc i przesypać do słoiczka ze szczelnym zamknięciem. Można przechowywać do 3 lat
Uwagi: skórki z obranych pomarańczy lub cytryn bio, dobrze wyszorować i ususzyć, układajac np.na kaloryferze. Bardzo wzbogacają smakowo przyprawę piernikową nadając jej miły cytrusowy posmak
                                                            UDANYCH WYPIEKÓW


2 komentarze:

  1. Niedługo będziemy robić pierniki więc z chęcią skorzystamy :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam.Trud niewielki,a efekt znakomity:)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Na pewno będą Ci wdzięczni i ja również:)